Op zoek naar gratis afbeeldingen voor je website? Wij geven je de beste opties!

Online is er geen gebrek aan mogelijkheden om gratis afbeeldingen te vinden voor je website. Wij geven hier een aantal mogelijkheden die we zelf gewoon top vinden.

Als je het nog niet wist, dan zeggen wij het je nu. De juiste afbeeldingen kunnen je website naar een hoger niveau tillen. Het geeft het geheel een professionele en afgewerkte indruk mee.

Voor een kwaliteitsvol resultaat kan je gaan shoppen op premium stockfoto bibliotheken zoals Shutterstock en Depositphotos. Deze diensten hebben vaak een enorm aanbod zodat jij net die afbeeldingen vindt die je zoekt. Zo heb je ook al vaak in eenzelfde serie afbeeldingen een ruime keuze, zodat je afbeeldinggebruik er alleen maar consequenter op wordt.

Premium stockafbeeldingen hebben sowieso een plaats in een professioneel design. Maar wist je dat je met een beetje tijd, geduld en links naar de juiste websites je ook volledig gratis op en top kwaliteitsmateriaal kan vinden om te gebruiken op je website?

Welke diensten vinden wij de moeite waard voor het vinden van gratis afbeeldingen:

Kwaliteitsfoto’s zijn voor ons alvast niet afbeeldingen van mensen in kraaknette pakken met een onnatuurlijke hagelwitte glimlach. Het zijn liever uit het echte leven gegrepen afbeeldingen. Als je trouwens zelf voor je eigen afbeeldingen kan zorgen, liefst met een persoonlijke toets, gebruik dan nog liever die foto’s. Onderstaande diensten kunnen dan een aanvulling zijn op je eigen aanbod.

De meeste bronnen voor afbeeldingen die wij hier opsommen publiceren de afbeeldingen onder de Creative Commons Zero CC0 licentie. Het zijn veelal dus gewoon rechtenvrije afbeeldingen die je kan gebruiken zoals jij wilt.

[webmatic-ideabox]Creative Commons Zero CC0 licentie
Gebruik en bewerk de afbeeldingen zonder toestemming te vragen of credit te geven aan de artiest, zelfs voor commercieel gebruik. Je moet wel zorgen dat identificeerbare mensen niet in een slecht daglicht gezet worden, tenzij ze zelf hun toestemming geven. Ook moet je ervoor zorgen dat alle inhoud die getoond wordt (mensen, logo’s, private eigendom enz…) geschikt is voor jouw toepassing en geen rechten schaadt.[/webmatic-ideabox]

Creative Commons Zoekmachine

Gratis afbeeldingen zoeken met de Creative Commons Zoekmachine

Licentie: Creative Commons Zero CC0

Met de Creative Commons zoekmachine doorzoek je een databank met miljoenen afbeeldingen in het publieke domein. Deze afbeeldingen kan je dus zonder enig copyrightprobleem vrijuit gebruiken op je website.

Dit is de originele zoekmachine voor afbeeldingen met Creative Commons licenties. Op termijn zal deze database enkel maar groter worden. Momenteel is ze vooral gebaseerd op de vele foto’s uit Flickr.

Pexels

Pexels, gratis mooie foto's downloaden
Licentie: Creative Commons Zero CC0

Pexels heeft momenteel een gratis beeldbank van meer dan 40.000 doorzoekbare rechtenvrije foto’s. Alle nieuwe bijdragen gaan door een goedkeuringsproces dat enkele dagen kan beslaan. Zo zorgt Pexels ervoor dat de kwaliteit hoog blijft.

Zet Pexels alvast op je routeplan op weg naar de beste gratis afbeeldingen om te downloaden.

Pixabay

Pixabay, gratis foto's, vectorafbeeldingen en video's.
Licentie: Creative Commons Zero CC0

Naast gratis foto’s biedt Pixabay ook gratis vectorafbeeldingen, illustraties en video’s aan.

Pixabay is gelanceerd in 2010. In november 2017 had Pixabay meer dan 1.200.000 gratis afbeeldingen in de aanbieding.

Niet alle afbeeldingen worden zomaar aanvaard door Pixabay. Ze hebben duidelijke richtlijnen die ervoor zorgen dat hun aanbod echt wel kwalitatief is.

Zoveel afbeeldingen! Laat Pixabay zeker een tussenstop zijn in je zoektocht naar het ideale beeldmateriaal.

StockSnap

Stocksnap, niet zomaar de eerste de beste gratis foto's.
Licentie: Creative Commons Zero CC0

StockSnap heeft ook een ruim aanbod aan mooi en bruikbaar beeldmateriaal. Stocksnap voegt dagelijks honderden gratis foto’s toe aan de database. Niet zomaar alles wordt toegelaten in hun beeldbank.

Doorheen de resultaten toont StockSnap naast de gratis foto’s ook premium materiaal dat dan doorlinkt naar een premium dienst. Het gratis aanbod is toch best wel groot.

Foodiesfeed

Foodiesfeed - allemaal afbeeldingen rond het onderwerp voeding
Licentie: Creative Commons Zero CC0

Voor de foodies onder ons heeft Foodiesfeed momenteel meer dan 900 rechtenvrije foto’s die je volledig gratis kan downloaden en gebruiken. Dit is een minder groot aanbod dan andere diensten, maar het is dan ook een zeer gericht aanbod.

Je kan zelf meebouwen aan hun archief door je eigen foto’s te uploaden.

[socialpug_tweet tweet=”Als je het nog niet wist, dan zeggen wij het je nu. De juiste afbeeldingen kunnen je website naar een hoger niveau tillen.”]

Death to Stock

Death to Stock, een gratis en premium versie voor origineel beelmateriaal

[webmatic-ideabox]Eigen licentie: Meer info kan je hier lezen, maar het belangrijkste is dat je het materiaal gebruikt zoals je wilt, enkel mag je het niet herverdelen in bijvoorbeeld zelf samengestelde fotopakketten of mag je de bestanden ook niet zomaar doorgeven aan iemand anders.[/webmatic-ideabox]

Death to Stock heeft een gratis en betalende versie. Om gratis foto’s te krijgen schrijf je je in op hun maandelijkse nieuwsbrief en ontvang nieuwe foto’s gratis in de mailbox. Met een premium abo kan je onbeperkt doorheen het aanbod bladeren.

Je kan zelf geen foto’s delen met de Death to Stock community. Alle materiaal wordt door henzelf aangedragen en goedgekeurd. Het resultaat mag er dan ook zijn, allemaal orginele foto’s met een bepaalde vibe en gevoel.

Gratisography

Gratisography - leuke verzameling van aparte en speciale gratis afbeeldingen

[webmatic-ideabox]Eigen licentie: Komt in grote lijnen overeen met de Creative Commons Zero CC0, meer info kan je hier vinden.[/webmatic-ideabox]

Gratisography is een originele en zeer leuke verzameling van aparte en speciale foto’s. Wil je wat opvallen met je project? Neem dan hier zeker eens een kijkje.

Freephotos

Freephotos heeft gratis afbeeldingen in meer dan 100 categorieën
Licentie: Creative Commons Zero CC0

Freephotos heeft een ruim aanbod aan volledig gratis foto’s in meer dan 100 categorieën.

Je kan je eigen foto’s toevoegen als ze voldoen aan de uitgebreide voorwaarden die freephotos stelt aan nieuw materiaal.

Zoeken doe je doorheen de gratis afbeeldingen of doorheen een premium aanbod dat gelinkt is aan enkele grotere premium stockbibliotheken.

One Stop Map

One Stop Map - Bewerkbare landkaarten van over de hele wereld.

[webmatic-ideabox]Creative Commons Attribution CC-BY: Je mag met deze bestanden doen wat je wilt, zelfs aanpassen en gebruiken voor commerciële doeleinden. De enige voorwaarde is dat je een attributie geeft/plaatst aan de auteur,
in dit geval One Stop Map.[/webmatic-ideabox]

Ben je op zoek naar mooie landkaarten om te gebruiken in één van je projecten. One Stop Map heeft een uitgebreid gratis aanbod aan landkaarten. Niet enkel foto’s maar ook bewerkbare vectorbestanden worden aangeboden zodat je gemakkelijk de landkaart aanpast zoals jij het wilt.

Negative Space

Negative Space, voor als je houdt van gratis afbeeldingen met veel blurry effect en uitgewaste kleuren
Licentie: Creative Commons Zero CC0

Negative Space heeft een origineel en apart aanbod aan fotomateriaal. Zoals ze het zelf beschrijven in hun About Page, linken ze de grafische term ‘Negative Space’ aan het fotogebeuren: je ziet iets in focus, maar eigenlijk is hetgeen er zich rond de focus afspeelt de echte toegevoegde waarde. Dit vertaalt zich in foto’s met veel blurry effecten en uitgewaste kleuren. Speciaal en zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Unsplash

Unsplash legt de nadruk op het creatieve en emotionele aspect van de foto.

[webmatic-ideabox]Eigen licentie die zeer veel weg heeft van de doorgaans gebruikte Creative Commons Zero CC0. Meer info kan je hier vinden.[/webmatic-ideabox]

Opgestart in 2013 via het weggeven van 10 afbeeldingen die ze over hadden van een fotoshoot. Unsplash wil de nadruk leggen op het creatieve en emotionele van de foto’s. Foto’s met een meerwaarde dus. Unsplash staat vol met prachtige landschappen, foto’s van dieren en mensen.

Freerange Stock

Freerange stock heeft foto's van een groeiende community van creatieve en getalenteerde fotografen.

[webmatic-ideabox]Equalicense: Je kan de gratis afbeeldingen gebruiken voor bijna elk doel zonder attributie of credit te geven aan de auteur, en dit zowel voor commerciële als voor niet commerciële doeleinden.
Je kan de afbeeldingen niet verkopen, herdistribueren of herlicenseren en je kan ook geen producten verkopen waar de afbeelding het hoofdelement is van het product.[/webmatic-ideabox]

Freerange Stock geeft aan dat je kan zoeken tussen foto’s en illustraties, maar eigenlijk zijn die illustraties geen vectorbestanden maar ook gewoon foto’s.

Zoals ze zelf aangeven: ‘Foto’s in hun database komen direct van hun in-huis fotografen en archieven of worden gedeeld door een groeiende community van creatieve en getalenteerde fotografen.’

Freerange haalt zijn inkomsten uit de clicks op advertenties die naast de foto’s staan.

[socialpug_tweet tweet=”Op zoek naar #gratis afbeeldingen? Webmatic geeft de beste opties om de juiste afbeeldingen te vinden.”]

Tot Slot, nog meer gratis afbeeldingen?

We hebben hier volgens ons de betere gratis beeldbanken samengezet. Er is echter nog een groter aanbod online beschikbaar.

Misschien heb jij weet van een beeldbank die jij vaak gebruikt en die we hier niet vermeld hebben? Laat het weten in de reacties onderaan!

Tot slot kan je ook gewoon via een eenvoudige zoekmachine op zoek gaan naar mooie afbeeldingen. Probleem is vaak dat je dan niet zeker weet of je de afbeelding zomaar mag gebruiken zoals jij dat wilt. Gratis Foto Downloaden is een leuke zoekmachine van Belgische makelij die zoekt op rechtenvrije afbeeldingen uit verschillende bronnen: Flickr, Google, Fotopedia, WikiMedia en meer.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klaar om je webshop een serieuze boost te geven?

    © 2024 Woomatic - Alle rechten voorbehouden
    Built by Webmatic